Головна » 2018 » Липень » 9 » Відмінна якість за розумну ціну
10:38
Відмінна якість за розумну ціну

За останні кілька років урожайність усіх культур в ТОВ «Агрофірмі ім. В. Д. Слободяна», що в Хмельницькій області, зросла на 20%. А все завдяки застосуванню інноваційних препаратів групи компаній «ДОЛИНА». Про свій досвід вирощування сільгоспкультур за новими технологіями розповів директор господарства Віктор Пелехацький. — Вікторе Анатолійовичу, на чому спеціалізується ваше господарство?

— ТОВ «АФ ім. Слободяна» працює по двох напрямах: тваринництво й рослинництво, але основним все ж таки є рослинництво. У нашому користуванні 2080 га орної землі, на якій вирощуємо зернові, технічні та кормові культури. Оскільки господарство структурно входить до корпорації «Оболонь», 25% посівних площ під ярим й озимим ячменем. Ще 22% під озимою пшеницею. Цю культуру ми реалізуємо на ринку не лише як продовольче зерно, а й використовуємо як сировину для виробництва борошна для власної пекарні, яка має потужність близько 2000 одиниць хлібобулочних виробів на добу. Решта посівних площ — під соєю, кукурудзою на зерно та на силос, озимим ріпаком і соняшником. На жаль, через доволі низьку родючість ґрунту (48–50 балів) раніше ми не отримували великих урожаїв. Наприклад, у 2012 році врожайність ячменю озимого та ярого становила 39–40 ц/га, пшениці — 45 ц/га. Однак за останні роки маємо тенденцію до збільшення врожайності.

— Що вплинуло на збільшення врожайності?

— Велику роль відіграло застосовування мікродобрив і стимуляторів росту нашого вітчизняного виробника — групи компаній «ДОЛИНА». Уперше про ці препарати я почув у 2013 році від своїх колег-аграріїв. Тоді ж ми обробили насіння сої препаратом для обробки насіння ВИМПЕЛ-К ® і комплексним мікродобривом ОРАКУЛ ® насіння, а по вегетації культури — стимулятором росту ВИМПЕЛ ® , мікродобривом ОРАКУЛ ® коламін бор і мікродобривом ОРАКУЛ ® сірка актив в поєднанні з фунгіцидом. Результат був відмінним. Так, якщо 2012 року ми отримали врожай сої в середньому до 21 ц/га, то 2013 року — 26 ц/га.

З 2014 року ми застосовуємо препарати компанії «ДОЛИНА» на всіх культурах. Зокрема, для обробки насіння застосовуємо препарат ВИМПЕЛ-К ® і комплексне мікродобриво ОРАКУЛ ® насіння в поєднанні з протруйниками. Для післясходового підживлення в різні фази розвитку культури ми застосовуємо стимулятор росту рослин ВИМПЕЛ ® , комплексне універсальне мікродобриво ОРАКУЛ ® мультикомплекс, мікродобрива ОРАКУЛ ® коламін бор, ОРАКУЛ ® сірка актив, ОРАКУЛ ® біоцинк, ОРАКУЛ ® хелат магнію. Завдяки цим препаратам з 2014 року врожайність культур збільшилася на 20%. Наприклад, якщо 2014 року врожайність ози-

мої пшениці була близько 50 ц/га, ячменю — 48 ц/га, соняшнику — 25 ц/га, то 2015-го ми отримали пшениці в середньому 55 ц/га, ярого ячменю — 68 ц/га, озимого ячменю — 55 ц/га, соняшнику — 27 ц/га. Тому можу впевнено сказати: сьогодні препарати групи компаній «ДОЛИНА» не поступаються якістю аналогічним препаратам іноземних компаній. Ба більше — їх застосування ще й економічно вигідне, адже вони дешевші за імпортні аналоги. Це я відповідально стверджую, адже раніше ми використовували аналогічні препарати французьких компаній. Дуже важливим для нас є ще й те, що продукція компанії «ДОЛИНА» є екологічно безпечною для рослин і довкілля. Тож відмінна якість за розумну ціну — ось основні переваги препаратів групи компаній «ДОЛИНА». — Минулий 2015 рік видався посушливим і спекотним. Як ви оцінюєте дію цих препаратів за таких несприятливих умов?

— Вони спрацювали відмінно: саме минулого року ми отримали найбільші врожаї по всіх культурах. Річ у тім, що препарат ВИМПЕЛ ® надзвичайно ефективно діє за посушливих умов, має антистресові властивості, створює ефект озеленення культури, що звісно, позитивно впливає на розвиток культури. Ми не даємо велику кількість мінеральних добрив — здебільшого практикуємо позакореневе підживлення мікродобривами компанії «ДОЛИНА», які використовуємо на кожній культурі за потреби, в певну фазу розвитку рослини. Щодо норм унесення препаратів, то ми намагаємося дотримуватися рекомендацій компанії-виробника. Так, ВИМПЕЛ-К ® під час обробки насіння вносимо 300–500 г/т, ВИМПЕЛ ® для позакореневого підживлення — 500 г/га. Щодо норм унесення мікродобрив, то для різних культур ми застосовуємо різні норми, зважаючи на фазу розвитку культури. — Чи застосовували ви новітні препарати компанії — ВИМПЕЛ 2 ® та ВИМПЕЛ К2 ® ? Яка ваша думка про них? — Так, ми почали їх застосовувати цього року. Препаратом ВИМПЕЛ К2 ® обробили насіння, а ВИМПЕЛ 2 ® вносили позакоренево, двічі обробивши ріпак, пшеницю, соняшник і ячмінь. Судячи із зовнішнього вигляду культур, результат добрий. Сподіваємося, що восени він буде таким же. — Які ваші плани щодо подальшої співпраці з групою компаній «ДОЛИНА»?

— Звісно, ми співпрацюватимемо. І закликаю до такої співпраці інших сільгоспвиробників. Загалом хотів би сказати своїм колегам-аграріям: давайте більше працювати з вітчизняними виробниками ЗЗР, добрив, техніки тощо, адже вони вміють виготовляти технічні засоби для сільського господарства відмінної якості, які працюють на прибавку врожаю.

Переглядів: 505 | Додав: beethebest | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar